Jeg erhvervede mig for nyligt en sample af denne 14 år gamle aftapning fra The Single Cask (Family series). Den kommer fra Speyside destilleriet Miltonduff, og er aftappet ved fastyrke, ufiltreret og uden tilsat karamelfarve.
Miltonduff åbnede i 1824 (i hvert fald som legalt destilleri!), og har igennem mange år primært produceret malt til blends. Single malts fra Miltonduff ses dog ganske ofte fra de uafhængige aftappere – som fx. denne udgivelse. Destilleriet ejes i dag af Pernod Ricard, som er en af verdens absolut største spiritusproducenter.
Vi har her at gøre med en smuk ravfarvet single malt, med indbydende og tunge gardiner løbende ned ad glasset. Den har en kraftig og indbydende duft af bla. malt, bær og søde frugter. Også en let bitter og sprittet note (som bliver behageligere med en sjat vand), og så masser af fad. Man er ikke i tvivl om at det har ligget på et sherryfad med sine lækre krydrede noter.
Smagen er knapt så kraftig som duften, med bittersøde noter af mørk chokolade, salt, bagt frugt, kirsebær og kaffe. Det er en kompleks og krydret oplevelse. Jeg synes at den vinder med vand (og tid), hvor fadnoterne bliver dæmpet en smule, og den udvikler en mere maltet sødme – dog stadig med chokoladens og kaffens bitterhed.
Finishen er medium lang, let bitter med en krydret sødme. Det er lidt henad eftersmagen af en god kop kaffe.
Jeg har desværre kun smagt en sample af denne whisky, så jeg har ikke haft mulighed for at komme tilbage til den – det er værd at nævne.
En dejlig dram. Kompleks, men mangler måske lidt harmoni imellem de mange (gode) smage og dufte. Fadet (et 1st fill PX hogshead) har gjort sit arbejde, men er efter min smag en smule for dominerende – men stadig en fornuftig whisky, som skal have 82 point ud af 100.